Förberedelser inför kommande byggprojekt

Vare sig du planerar ett mindre eller ett omfattande byggprojekt är det viktigt att vara förberedd. Det kan ta lång tid att få alla detaljer plats, och inte minst kan projektet bli dyrare än du tänkt om du inte är väl förberedd. Ta gärna del av vår checklista över förberedelser som du behöver ta i beaktande inför din byggnation.

Välj entreprenör med omsorg

Förutsatt att du inte tänker genomföra hela projektet på egen hand behöver du en eller flera entreprenörer som kan utföra arbetet åt dig på bästa möjliga sätt. De flesta av de företag som finns tillgängliga är såklart legitima och lovar goda resultat, men det finns tyvärr några som du bör akta dig för. Dessutom vill du slippa betala mer för arbetet än du behöver, och just därför är det så viktigt att välja entreprenör klokt.

 

Om du väljer att anlita flera olika entreprenörer för att utföra olika uppgifter, till exempel en takläggare, en rörmokare och en arkitekt, kommer processen såklart att ta något längre tid. Du sparar tid genom att välja ett företag som sköter allt — men det kan vara svårare att hitta ett enda företag som lovar proffsiga resultat för alla delar av projektet.

Kontrollera huruvida du behöver bygglov

För större projekt kan du behöva bygglov. Det är viktigt att du i så fall ansöker om detta i god tid eftersom handläggningen kan ta upp till 10 veckor. Du ansöker om bygglov hos byggnadsnämnden i den kommun där projektet ska utföras, och tillsammans med din ansökan ska du skicka med ritningar och andra handlingar som kan tänkas behövas för att kommunen ska kunna fatta ett beslut. Tänk på att om din ansökan inte är fullständig kan handläggningen komma att ta ännu längre tid.

Se till att projektet är planerat in i minsta detalj

För att se till att ditt byggprojekt blir som du vill att det ska bli och att det slutförs i tid är det viktigt att du planerar det i detalj. Du bör ha en uppfattning om projektets omfattning och en rimligt definierad tidsram. 

 

Detta är inte bara fördelaktigt för dig som vill effektivisera arbetsdagen, men också en nödvändighet för den eller de entreprenörer som du väljer att anlita. Med en detaljerad plan för projektet kan du bättre planera allt som måste göras, och du kan hålla reda på hur mycket projektet kommer att kosta och när du kan förvänta dig att det ska vara färdigt.

Överväg en projektledare

Om du vill öka sannolikheten för att projektet blir så bra som du hoppas kan du överväga att anlita en projektledare. En projektledare är trots allt expert på att se till att projektet blir precis som du vill att det ska bli, vilket är anledningen till att det kan löna sig i längden att anförtro ditt projekt åt ett proffs. 

 

Men här bör du förstås överväga om detta kan betala sig eller inte, vilket beror lite på hur pass omfattande projektet är, och hur din budget ser ut. Om din budget är tight kan du klara dig lika bra utan projektledare, men då måste du vara beredd på att lägga lite mer tid på projektet.