4 tips för att göra din arbetsdag effektivare

Oavsett om du arbetar hemifrån eller på ett hektiskt kontor kan det vara lätt att tappa fokus. Lyckligtvis finns det sätt att öka produktiviteten och göra din arbetsdag mer effektiv. På så sätt får du mer tid över för andra saker i slutet av dagen och undviker onödig stress.

 

I den här artikeln har vi samlat några praktiska tips som du kan använda direkt för att effektivisera din arbetsdag. Tipsen sträcker sig från att organisera kontorsmaterial bättre med pärmar till att inaktivera onödiga aviseringar på mobilen.

  • Organisera, organisera, organisera!

Underskatta för guds skull inte vikten av att organisera arbetsutrymmet. Om du har anteckningsböcker, post-its och pennor som ligger och skräpar över hela skrivbordet kommer du sannolikt inte att få mycket lugn och ro. Om du vill få saker och ting gjorda i tid måste du därför se till att organisera allt ditt arbetsmaterial.

 

Börja med att göra dig av med allt du inte längre behöver. Förbrukade anteckningsblock, bläckpennor utan mer bläck, gamla tepåsar – släng det! Samla sedan alla viktiga dokument och dylikt i pärmar eller mappar så att du kan hålla reda på viktiga saker. Rengör därefter ditt skrivbord och förbered dig för en effektiv arbetsdag.

  • Planera arbetsuppgifter i förväg och schemalägg pauser

Om du vill vara säker på att du får allt arbete gjort i tid utan att bli stressad är det en bra idé att planera dina dagar och arbetsuppgifter i förväg. Du kan göra det antingen digitalt eller fysiskt, beroende på vad du föredrar. Det finns många digitala scheman som du kan använda, alternativt kan du köpa en söt kalender du kan ha liggande på skrivbordet och skriva in viktiga arbetsuppgifter i den.

 

Liksom det är viktigt att vara strukturerad för att få kontroll över arbetsdagen, är det också nödvändigt att skapa utrymme för pauser. Utan pauser riskerar du inte bara att bli stressad, utan kommer också automatiskt att jobba mindre effektivt. Hjärnan behöver trots allt återhämta sig.

  • Stäng ute distraktioner

Om du vill få arbete utfört kan du inte scrolla genom sociala medier eller läsa nyheter hela tiden. Därför bör du försöka att stänga ute distraktioner i den mån det är möjligt. Det effektivaste sättet att göra detta är naturligtvis att stänga av mobilen helt och hållet eller att lägga den i ett annat rum. 

 

Men för många är detta omöjligt. Då kan du istället stänga av onödiga aviseringar så du slipper distraheras varje gång någon taggar dig i ett inlägg till dig på Instagram eller skickar ett sms till dig. Det viktigaste är att du inte slentrianscrollar och således låter arbetsdagen rinna förbi utan att få något gjort.

  • Sätt upp små mål för dig själv

Det sista tipset vi vill dela med oss av är att sätta upp mindre mål för arbetsdagen, veckan eller månaden. Genom att sätta upp mål för dig själv ger du din hjärna en anledning till att den ska slutföra en uppgift inom en viss tid. Om vi inte vet varför vi gör något är det nämligen svårt för oss att förbli motiverade att slutföra projekt i tid.